“Atreveix-te”, “Anglès per adults” “Històries en femení”, “Estimulació cognitiva”, “Art Digital”, “Good Click”, etc.

Tots ells són cursos i tallers que actualment estem oferint al nostre Punt Òmnia, un projecte que des de fa molts anys tenim a la nostra entitat i que permet que tothom, tingui l’edat que tingui i amb les necessitats que siguin, pugui accedir a les noves tecnologies i als aprenentatges significatius tot afavorint la dinamització comunitària i la inclusió social.

Òmnia, de la Direcció General d’Acció Cívica i Comunitària  és un programa universal d’intervenció social, que utilitzant com a instrument les eines TIC, cerca millorar i afavorir, tant individual com col·lectivament, la inclusió i la vinculació de les persones a la comunitat.

Va adreçat a la població general, però amb discriminació positiva vers les persones en risc social i més si precisen millorar les seves capacitats per a superar les seves dificultats d’accés a les tecnologies d’informació, per tal d’evitar la seva exclusió de la comunitat, posant especial èmfasi en les persones en situació d’atur, infants i joves, gent gran i famílies.

El nostre Punt Òmnia ofereix una sala totalment equipada amb ordinadors, projector, càmeres, etc. i comptem amb dues dinamitzadores que dirigeixen i desenvolupen les activitats programades i assessoren les persones usuàries. El seu paper és fonamental per a tirar endavant el programa i aconseguir que l’espai sigui un punt d’acolliment, d’informació, d’aprenentatge, de socialització i de participació comunitària.

“Estimulació cognitiva” és un dels tallers que estem oferint els divendres de 11.30 a 12.30 i que va dirigit a totes aquelles persones adultes amb algunes dificultats d’aprenentatge i relacionades amb la pèrdua de memòria i que pretén que aquestes adquireixin coneixements bàsics sobre l’exercitament cognitiu a la vegada que comparteixen espais d’oci amb altres persones del barri i amplien la seva xarxa social. Realitzen exercissis lúdics i atractius que poden incorporar en el seu dia a dia i els poden ajudar a prevenir major pèrdua de memòria.

“Atreveix-te!” és un espai dirigit a dones on es treballa la parla del català a partir de situacions quotidianes que tots i totes vivim cada dia. El taller sorgeix de la necessitat d’incorporar més dones al Punt Òmnia, tenir un espai només per a elles i a la vegada practicar el català, llengua coneguda per la majoria però poc utilitzada per totes. El taller l’oferim tots els dilluns de 18.30 a 19.30h.

“Històries en femení” és un altre espai per a dones i en català que dissenyem arrel de la seva pròpia demanda i que persegueix crear vincles i xarxes entre les participants a través del compartir les seves pròpies històries de vida. Gaudeixen d’una estona lúdica i alhora lectiva on estan redactant un diari grupal en català a partir del que entre elles s’expliquen i s’alliberen per unes hores de les càrregues personals i familiars que la majoria tenen. Tots els dimarts d’11.30 a 12.30h.

“We can do it” és un taller que oferim els dimarts i els dijous a les 18.30 i en aquest cas dirigit a pares i mares del Centre Obert de la nostra entitat. La majoria dels que venen a aquesta activitat es troben que els seus fills i filles a l’escola practiquen l’anglès des de ben petits  i que moltes vegades ells no saben com ajudar-los perquè no han rebut la mateixa educació. És una oportunitat per cuidar-se, per aprendre que estudiar un nou idioma no només és aprendre la gramàtica, el vocabulari i les formes verbals, sinó que també és una manera de pensar, de fer i de ser molt diferent a la nostra, quelcom al que no estem acostumades.

“Curs d’inserció sociolaboral”. Els dimecres de 18.30 a 20.00h, un grup de persones adultes en situació perllongada d’atur, derivades directament des del Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC), venen a fer un curs d’11 sessions d’1.5h on aprenen eines bàsiques per a la recerca laboral online. Treballen la realització del CV, preparen la carta de presentació i l’entrevista laboral alhora que treballen habilitats socials, estratègies comunicatives i altres aspectes personals que els/les poden ajudar en la seva incorporació al món laboral.

A més d’aquests cursos, durant tot el curs oferim tallers a grups d’infants i joves del Centre Obert que els acosten al món digital des d’una perspectiva pedagògica i saludable, fem assignatures d’informàtica als/les alumnes de la UEC i oferim altres espais d’informàtica i Apps mòbils a persones adultes. A més, disposem d’espais oberts on les dinamitzadores poden atendre individualment a qualsevol persona que tingui dubtes o necessiti assessorament respecte les TIC.

D’aquesta manera esperem i creiem que ho estem aconseguint, desenvolupar les habilitats i les capacitats personals dels usuaris i usuàries a través de l’accés a les TIC i dels processos de formació i reciclatge; afavorir l’autonomia de les persones mitjançant l’ús de les noves tecnologies; i garantir la vinculació de les persones a la comunitat.

Programació 2n trimestre