El centre educatiu Esclat

El Centre Educatiu Esclat és una associació sense afany de lucre que promou diversos projectes socioeducatius adreçats a infants, joves i adults del barri de Bellvitge i de tota la ciutat de L’Hospitalet, incidint d’una manera especial en els col·lectius amb necessitats socioeconòmiques.

L’Esclat va començar el gener de l’any 1978 en resposta a una necessitat molt concreta: el barri de Bellvitge comptava amb 10 anys de vida, i amb molta població d’infants i adolescents que quan sortien d’escola el més fàcil era rondar pels carrers. Una germana teresiana, Montserrat Ortiz, proposa fer un esplai. Aviat es compren uns locals a la Rambla de la Marina, 50 –encara ara la seu de l’entitat- i així comença a caminar L’Esclat.
Durant aquests més de 40 anys d’existència el Centre Esclat ha anat adaptant-se a nous reptes per donar resposta principalment a les necessitats dels infants i joves en risc d’exclusió social. Així va néixer ben aviat l’Aula Taller, adreçada a adolescents de 14 a 16 anys. Amb els anys han anat sorgint els altres projectes: la UEC (Unitat d’Escolarització Compartida), la Formació Ocupacional, el Centre Obert, el Punt Òmnia, l’Orientació Laboral, l’Espai Familiar.

L’Esclat és una entitat que ha anat creixent gràcies a la voluntat i l’esforç de moltes persones i institucions, conservant sempre el seu fil conductor imprescindible: el treball a favor dels infants i joves, especialment d’aquells que es troben en risc d’exclusió, que viuen situacions precàries, i que en la graella de sortida, la seva motxilla ja no va carregada de les mateixes oportunitats que la dels seus companys i companyes. Per això el seu treball és més difícil i per això l’Esclat vol estar al seu costat.

Apren més sobre nosaltres