El passat divendres 31 de gener la sala de Joves de la nostra entitat es va omplir de gom a gom de nois i noies d’entre 15 i 20 anys que venien a participar, batallar o a senzillament a veure la 2a Batalla de Galls que el Projecte Joves XL fa aquets curs.

Un concurs on els joves del barri i rodalies es podien apuntar i mostrar la seva capacitat d’improvitzar lletres de rap tot seguint unes indicacions donades o uns  temes proposats i alhora poder rebatre al contrincant amb qui “lluita” per anar passant nivells.

Van participar un total de 10 nois i 1 noia  però més d’ una trentena van ser els espectadors i espectadores que van ajudar a crear un ambient amb molt bon rotllo i molt saludable.

Tres nois experts en el tema i amb coneixements de la pedagogía que s’hi pot trobar al món del rap van fer de jurat i van posar algunes de les condicions per a convertir l’espai en quelcom educatiu, sa i artístic

Aquesta activitat és una de les que s’ofereix aquest trimestre i que està emmarcada en la programació del Projecte XL, engegat el curs passat i amb una participación juvenil cada cop més elevada i estable.

Arrel d’una demanda explícita d’un grup de Joves que havíem tingut al nostre projecte d’Esplai, fa uns anys en vam plantejar la poca oferta d’oci alternatiu per aquesta franja d’edat que existia al nostre barri i els pocs recursos i espais als quals adreçar-se en cas de malestar, o incertesa.

Vam valorar, doncs, poder crear un espai que esdevingui referent per poder seguir atenent o començar a atendre a tots aquells joves majors de 15 anys que ho necessitin i alhora oferir alternatives d’oci saludables i diferents del que ja coneixen. Un espai on alhora es puguin sentir acollits i acompanyats en els seus processos vitals i poder-los orientar en la recerca de recursos i sortides.

Un espai que sigui model de referència en els processos de participació juvenil, on els joves siguin els i les protagonistes i així promoure les ganes de transformar la seva realitat.

El projecte Joves XL aposta per un temps lliure actiu, lluny de l’oci consumista i passiu que ja coneixen. Volem que coneguin i valorin altres maneres de passar-ho bé i alhora potenciar l’apropament i participació de la pròpia comunitat.

Un projecte com aquest pot afavorir d’una banda la participació activa dels nois i noies del barri en la seva pròpia dinamització comunitària, i d’altra banda pot permetre la detecció de situacions de risc i/o vulnerabilitat socials i poder-los oferir un recorregut alternatiu i un acompanyament socioeducatiu.

Actualment estem oferint activitats els divendres quinzenalment a partir de les 20.30 i fins les 22.30 aproximadament i hem aconseguit que un grup força nombrós de joves hi participi de manera regular i activa.

La seva fidelitat ens ajuda a poder-los implicar en la proposta de futures activitats que anirem oferint i planificar-les d’acord a la seva realitat i interessos.

Per consultar la programació i la informació detallada del projecte fem servir el canal d’Instagram @esclat_jovesxl però podem avançar que el 14 de febrer hi haurà una SESSIÓ DE CINEMA,  el 28 de febrer hi haurà un TORNEIG DE BÀSQUET i el 13 de març una BATALLA DE BALL “ALL STYLES”.