Notícies

publicat fa 41 setmanes 3 dies

Finalistes als Premis APS Santillana LH

  La UEC de l’Esclat ha quedat finalista en els premis d’Aprenentatge i Servei...

Avui us presentem

Els 40 anys de l'Esclat

Publicat per Esclat fa 51 setmanes 9 hores

Segueix-nos a

 

Notícies

Finalistes als Premis APS Santillana LH

Publicat per Esclat fa 41 setmanes 3 dies
Finalistes als Premis APS Santillana LH
  La UEC de l’Esclat ha quedat finalista en els premis d’Aprenentatge i Servei - Santillana de la ciutat d’Hospitalet de Llobregat 2018. La Yaiza Cabanillas i el Justo Muñoz, alumnes que es van graduar el curs passat, van ser els encarregats de presentar el projecte Fem Empresa al saló de plens de l’Ajuntament i de recollir el diploma. Fem Empresa és una matèria que cursen els alumnes de 4t d’ESO de la UEC del Centre Educatiu Esclat. Al seu currículum, durant 5 hores setmanals simulen una empresa que rep demandes reals de l’entorn. A partir de la demanda, els alumnes desenvolupen el projecte amb APS posant en pràctica els seus coneixements i adquirint-ne de nous per tal de donar resposta a les necessitats de la comunitat. Al curs 2017-18, un dels diversos projectes que van realitzar els alumnes de Fem Empresa, va ser: dissenyar, construir i muntar mobiliari i jocs pel pati per l’Escola Bressol la Casa de la Muntanya.  

NOU ESPAI DE PARTICIPACIÓ AL CENTRE OBERT

Publicat per Esclat fa 1 any 2 dies
NOU ESPAI DE PARTICIPACIÓ AL CENTRE OBERT
El passat dia 25 es va inaugurar el nou espai de participació creat al Centre Obert de la nostra entitat. Amb l’objectiu de seguir potenciant la participació activa dels infants i joves i la implicació directa d’aquests en algunes decisions i qüestions que ens afecten a tots, s’ha creat un òrgan on hi haurà representants de cada un dels grups que formem el CO. Així, doncs, dos representants del grup de Petits, quatre del grup de Mitjans, dos membres del grup de Joves, una educadora i la coordinadora del Centre es reuniran periòdicament per tal de prendre decisions concretes, debatre temes d’interès comunitari i/o plantejar millores i innovacions per al projecte al qual tots hi formem part. Tots els temes tractats en aquesta reunió seran prèviament treballats per cada grup en les Assemblees i reunions setmanals que tenen. I les decisions preses en les reunions que farem periòdicament, seran traslladades a les mateixes Assemblees grupals a través dels seus representants. La primera reunió d’aquest òrgan participatiu va ser el passat dijous 25 d’octubre i el tema principal va ser decidir el nom que aquest espai tindria. D’entre les propostes que cada grup va portar, es va escollir el nom ESCLUB. La propera trobada dels membres de l’ESCLUB serà el dimecres 28 de novembre i decidirem com celebrarem al Centre Obert el final de trimestre i les festes de Nadal. A cada grup ho estan ja treballant.

Engeguem nou curs a l'ESCLAT!

Publicat per Esclat fa 1 any 5 setmanes
Engeguem nou curs a l'ESCLAT!
A l’Esclat donem per inaugurat el nou curs 2018-2019 amb un munt d’activitats i algunes novetats a cadascun dels nostres projectes. Després de les merescudes vacances, la UEC van començar les classes el 12 de setembre i ja porta gairebé un mes en ple funcionament. Els 54 alumnes han arribat amb moltes ganes de continuar estudiant i treballant per poder acabar l’etapa de la Secundària Obligatòria amb èxit. L’equip de professors i professores també està molt engrescat, amb moltes ganes d’acompanyar, de compartir, d’ensenyar, de construir i també d’aprendre molt d’ells i elles. A l’Espai Familiar els tres grups de nadons i les seves mares/pares/avis ja han començat també les seves activitats i dinàmiques on compartir i aprendre plegats la màgica etapa dels 0 als 3 anys. Van començar el dia 25 i ja tenim moltes famílies gaudint de l’espai i de cada moment. Al Centre Obert van començar a funcionar el dia 17 amb nous tallers per als petits i mitjans i amb nous espais per als adolescents. Tots junts han engegat un procés de participació conjunta on representants de cada grup d’edat i dels equips educatius, es reuniran periòdicament per a poder debatre i decidir aspectes i qüestions d’interès i repercussió general. Una manera d’implicar a tothom de manera activa en un projecte que tirem tots i totes endavant. El Punt Òmnia també ha engegat els seus cursos i tallers amb una dinamitzadora, l’Aina, que amb molta empenta i dedicació ha ofert per a tot el barri espais per a aprendre a fer servir els Smartphones, coneixements bàsics d’informàtica, compartir coneixements de cadascú, etc... Per poder planificar i donar forma a totes aquestes novetats, l’equip al complet ens vam reunir al principi de curs on vam debatre un valor essencial en el nostre ideari i que perseguirem amb fermesa i confiança en tots els projectes: LA LLIBERTAT.

"EDUCAR-SE ÉS DE VALENTS" PREMI MARTA MATA DE PEDAGOGIA 2017. ASSOCIACIÓ MESTRES ROSA SENSAT

Publicat per Esclat fa 1 any 31 setmanes
"EDUCAR-SE ÉS DE VALENTS" PREMI MARTA MATA DE PEDAGOGIA 2017. ASSOCIACIÓ MESTRES ROSA SENSAT
Educar-se es de valents es fruit del treball conjunt entre el  Grup de Recerca d'Educació Moral (GREM) de la Universitat de Barcelona i tres entitats socioeducatives que treballen amb adolescents i joves en risc d'exclusió: Unitat d’Escolarització Compartida (UEC) Esclat, UEC Cruïlla i Associació SaóPrat. Convençuts que per ajudar els nois i noies a construir el seu projecte vital calia incorporar una mirada que anés més enllà de la seva vulnerabilitat i els reconegués com a joves capaços, al llarg de quatre anys educadors de les entitats, estudiants i professorat universitari ens hem ajuntat periòdicament per pensar, dissenyar, implementar, analitzar, i finalment escriure pràctiques en les que els nois i noies han d'activar les seves competències mentre fan un servei a la comunitat. En “Educar-se de valents” es descriuen amb detall cinc experiències d'aprenentatge servei i s'inclouen tres articles sobre qui són aquests nois i noies, com es concreta la metodologia de l’aprenentatge servei en les nostres entitats i què els hi passa als joves mentre s’impliquen en la millora del seu entorn. Aquest treball ha sigut guanyador del Premi Marta Mata de Pedagogia, 2017. La presentació del llibre serà el 24 d´Abril a la sala d'actes de l'Associació de Mestres Rosa Sensat. Esteu convidats i convidades!!!

ACTIVITATS DIVERSES A L'ESPAI FAMILIAR

Publicat per Esclat fa 1 any 50 setmanes
ACTIVITATS DIVERSES A L'ESPAI FAMILIAR
  L’Espai Familiar de l’Esclat ha engegat aquest curs amb força i molta energia que podeu veure traduïda en diferents activitats que estem oferint a les famílies participants i a la resta de mares i pares de nadons del barri. D’una banda, continuem oferint les sessions i activitats tres dies a la setmana (dimarts, dimecres i divendres). Espais grupals als quals assisteixen els infants amb la persona adulta o persones adultes que en tenen cura. El joc i la relació entre les persones són eixos bàsics d’aquesta activitat que contempla diferents rutines; el bon dia i l’acollida; l’activitat diària programada; l’estona de temps lliure i joc; i l’espai de la “Cuca” que els acompanya en el comiat i tancament. Cada dia hi ha espai per a deu nadons amb el seu familiar, i encara tenim places disponibles per a noves incorporacions. Un divendres al mes, la sessió es trasllada a la Biblioteca de Bellvitge on organitzem la BEBETECA: Aquest és un espai lúdic on s’aprofita la Biblioteca del barri per continuar treballant l’atenció, la concentració dels nadons, i els vincles maternoinfantils, però al voltant d’un conte o una història. Aquest espai  s’obre a d’altres mares i nadons del barri, i així aprofitem per ampliar la xarxa que les participants de l’Espai tenen habitualment. Aquest trimestre estem oferint, durant sis dimecres consecutius, per a totes les famílies un programa formatiu. El programa CRÉIXER EN FAMÍLIA ofereix espais de suport, virtuals i presencials, als pares i mares interessats a conèixer aspectes que puguin influir de forma positiva en la cura, l'educació i el desenvolupament dels fills i filles, convidant-los a reflexionar i a compartir les seves experiències amb altres famílies. Després de dues sessions, algunes de les famílies valoren amb aquestes paraules la formació i el que està suposant per elles: Desahogo, compartir experiències, escuchas a otras “mamis” (Noemi D.) Espacio de dehaogo y comprensión (Gemma G.) “SOLTAR” (Anny S) Momento de conexión maternal i empatía (Elisa G) La formadora del Programa, la Paula B. , valora que “la força d’aquest grup recau en dues qüestions senzilles però molt difícils de trobar; la capacitat per escoltar sense jutjar, i el sentit de l’humor. D’aquesta manera s’ha creat un clima de veritable reunió, d’intercanvi generós i una xarxa qeu serveix des sostén i de recolzament per a les mares i els nens i nenes. És un plaer treballar amb elles.” Si voleu conèixer més de prop l’Espai Familiar i compartir amb nosaltres algun d’aquests espais, hi sereu tots i totes benvingudes  

Primera sortida de la UEC

Publicat per Esclat fa 2 anys 3 setmanes
Primera sortida de la UEC
L’equip i els alumnes de la UEC celebrem avui la primera excursió del curs 2017/18. Aprofitant que estem a la tardor, un any més anem tots plegats a passar el dia al Montseny. A passejar gaudint del paisatge del Figaró, a descobrir les curiositats que ens mostra la natura, i si podem, a agafar castanyes!  

TOTS SOM. SOM ESCLAT

Publicat per Esclat fa 2 anys 5 setmanes
TOTS SOM. SOM ESCLAT
El nou curs a l'Esclat ja ha engegat en tots els seus projectes sota una mateix lema que compartirem durant el curs 2017-18: SOM ESCLAT. Aquests temps, més que mai, volem des de la nostra entitat recordar la importància del formar part de projectes i accions col·lectives que ens ajudin a tirar endavant els nostres objectius i valors i fugir de l'individualisme i les parcel·les privades. Un projecte, que entre tots i totes hem creat i que hem de continuar cuidant, és l'Esclat; una gran família que entre tots i totes formem i mimem de manera solidària, atenent i respectant la diversitat, escoltant i promovent la participació, la confiança mútua i l'esperit crític de tots els que la fomem: infants i joves, famílies, educadors i educadores, col·laboradors i col·laboradores Els grups d'infants i joves del Centre Obert ja han començat a treballar aquesta idea de projecte comú definint amb les seves paraules allò que que creuen o que volen que signifiqui l'Esclat per a ells/es Paraules com DIVERSIÓ, AMABILITAT, FAMÍLIA, EDUCACIÓ, ACTIVITATS, AMISTAT, CARINYO I TRASTADES han estat consensuades per ells mateixos com les més representatives. La resta de projectes s'afegirà a aquesta primera definció de l'Esclat i del nostre projecte. TOTS SOM UN. SOM ESCLAT Sou tots i totes benvinguts i benvingudes!

A Bellvitge-Gornal la Primavera arriba en forma de Festa!

Publicat per Esclat fa 2 anys 28 setmanes
A Bellvitge-Gornal la Primavera arriba en forma de Festa!
El passat divendres 28 d'abril la Plaça de la Cultura de L'Hospitalet es va convertir en un punt de trobada d'infants i joves del barri i rodalies que van poder gaudir de tallers, música, danses, i esports durant tota la tarda. Fruit de reunions i assamblees de diverses entitats infantils i juvenils de Bellvitge Gornal, es va voler organitzar una jornada festiva que donés la benvinguda a la primavera i alhora dinamitzés activitats al carrer obertes a tothom. Així doncs, gràcies a la col·laboració desinteressada del Club Infantil i Juvenil Bellvitge, la Fundació La Vinya, La Fundició, el Centre Obert Bocins, el Centre Obert i Esplai Esclat i Serveis Socials Districte VI es van poder oferir tallers de manualitats, un mural cooperatiu, un mercat d'intercanvi de llibres, una xaranga, un taller de Tabals, un espectacle de Danses, un espai de mini Futbol, jocs gegants i un taller i llançament d'avions de paper reciclat per a tots i totes les participants.   Una festa amb molta afluència gràcies també al bon temps que va fer i que va demostrar altre cop el potencial comunitar dels barris del districte. Destaquem la bona participació dels infants i joves tan en gaudir de la festa com en la seva prèvia organització.

EXCEL.LENT JORNADA DE CONVIVÈNCIA I APRENENTATGES MUTUS entre els joves de la UEC i adults de Tallers Bellvitge

Publicat per Esclat fa 2 anys 31 setmanes
EXCEL.LENT JORNADA DE CONVIVÈNCIA I APRENENTATGES MUTUS entre els joves de la UEC i adults de Tallers Bellvitge
Els 54 joves de la UEC, durant dos dies ensenyen als 63 adults amb disminució psíquica del Centre Ocupacional de Tallers Bellvitge a realitzar circuits elèctrics, peces en fusta i receptes de cuina. Una experiència enriquidora per a tots!! Un dia de grans aprenentatges!! Aquesta experiència que es va inciar el curs passat ha promogut noves activitats conjuntes com ensenyar a muntar en bicicleta adaptada i celebrar una bicicletada a finals de curs i formar l´equip de rugby inclusiu de L´Hospitalet.

FILLS I FILLES DIGITALS

Publicat per Esclat fa 2 anys 37 setmanes
FILLS I FILLES DIGITALS
Instruments i canals com ara Internet, el mòbil i els videojocs no són en si mateixos ni bons ni dolents. L’ús, mal ús o abús que se’n faci és el que els converteix en útils i d’interès per a la vida humana o, per contra, que puguin esdevenir contraproduents i fins i tot perillosos. El paper dels adults ―pares, mestres i educadors en general― esdevindrà fonamental perquè infants i adolescents, en primera instància, aprenguin a incorporar–los des de la plenitud. Conscients de la importància d’aquest paper, des del Projecte de Famílies del Centre Obert hem engegat una sèrie d’activitats formatives entorn aquest tema, per contribuir a fer possible un diàleg constructiu –i per tant receptiu– entre pares i fills, centre obert i família, per d’aquesta manera encaminar-nos tots junts cap a la prevenció del possible mal ús i/o de l’abús d’aquestes tecnologies.   El dia 2 de febrer a la tarda vam organitzar, amb la col·laboració de l’Associació ACIM (Associació Contra la Infància Maltractada), una xerrada informativa d’una hora de durada sobre la importància de l’educació en les TIC, de la confiança que cal establir amb els nostres fills i filles per tal de treballar la prevenció de riscos en aquest sentit. Hi van participar 15 famílies preocupades per aquest tema que van poder debatre i consultar dubtes i angoixes amb les que es troben. Per a poder ampliar més aquests continguts, i poder-ho practicar directament, al Punt Òmnia de l’Esclat hem engegat també dos càpsules formatives de quatres sessions cada una on les famílies interessades en el tema es poden apuntar. Quatre dimarts de febrer i quatre de març, de 18.30 a 19.30h. Les inscripcions continuen obertes.